Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kat
Kontradmin z kontrwywiadu.
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 1:46, 15 Lut 2006 Temat postu: Prezentacja: T-72 |
|
|
Żeby nie było tak pusto w nowym dziale pokaże zdjęcia mojego ulubionego czołgu T-72 wczesnej wersji konstrukcyjnej z dalmierzem stereoskopowym. Opracowanie Henryka Wiszniewskiego z 85 roku. Model zaczął powstawać parę lat temu. Czołg jest w całości malowany plakatówkami. Względem tego co było w modelu wprowadziłem klika zmian. Podyktowane to było tym że na żadnym zdjęciu w takiej konfiguracji wyposażenia jak proponuje autor. A tak swoją drogą to mogli by ten model wznowić. Jest on mimo swojego wieku bardzo dobrze opracowany i sklejało się go przyjemnie. Od dłuższego czasu planuje zrobić ten model od nowa wspierając się zgromadzoną przez lata dokumentacją.
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Krzychu74
Admin.
|
Wysłany: Śro 16:18, 15 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Witam!
No, no...model niczego sobie, chociaż ta plakatówka wg mnie trochę psuje efekt, ale nic to.
Kiedyś się nawet za niego zabrałem w 1:25 (sic!), ale...
Przypomniała mi się opowieść autora tego modelu p.Wiszniewskiego, zamieszczona bodajże w Modelarzu, że jak opracował ten czołg i dał do druku to najpierw musiał stawić się w urzędzie cenzury bo dopytywali się go skąd ma materiały i czy nie zdradza przypadkiem...tajemnicy wojskowej (wtedy T-72 był w miarę nowoczenym czołgiem). Dopiero jak wytłumaczył urzędującym tam baranom, że materiały ma z powszechnie znanego wschodnio niemieckiego czasopisma "Modellbau Heute" to zgodzili sie na druk. Jaja nie z tej ziemi
Pozdrawiam.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sebastian B
Przyjaciel Forum
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tychy
|
Wysłany: Wto 16:09, 07 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Co to takiego wystające po bokach ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kat
Kontradmin z kontrwywiadu.
|
Wysłany: Wto 17:22, 07 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Są to ekrany przeciw kumulacyjne. Ich skuteczność i zasada działania jest dyskusyjna, podobno działają ale nie do końca, w późniejszych wersjach przestano je stosować na rzecz płócienno-gumowych fartuchów przykrywających cały bok kadłuba. [link widoczny dla zalogowanych] W naszym woju czołgi z takimi ekranami są do tej pory, i nawet oferujemy takie [link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwestrus Flavius
Aktywny
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Puławy - Lublin
|
Wysłany: Sob 23:10, 18 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Czołg rewelka! Supero! Ile nad nim siedziałeś ?? Cholercia modelarze muszą mięć anielską cierpliwość!
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sebastian B
Przyjaciel Forum
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tychy
|
Wysłany: Nie 0:53, 19 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Ten czołg na handel śmiesznie wygląda w wersji "funkiel nówka nie śmigana " . Pierwszy raz widze taki czyściutki pojazd pancerny
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|